Dierenopvangcentrum Westland

Dier in nood? Wij zorgen voor vervoer & opvang!

Zwerfkatten (TNRC)

 

Wist je dat er in Nederland naast 3,1 miljoen huiskatten ook duizenden zwerfkatten leven? Zij hebben een moeilijk leven. Voor deze katten staat niet dagelijks in een warm huis een schaaltje brokken en water klaar. Zij leven en verblijven buiten, maar planten zichzelf als ze niet geneutraliseerd zijn ook voort. En dat leidt tot een ongewenste toename van het aantal zwerfkatten in Nederland.


DOCW helpt het zwerfkattenprobleem oplossen

Door zwerfkatten te vangen, te neutraliseren, te vaccineren, te chippen en een gezondheidsbehandeling te geven kunnen we het aantal zwerfkatten op een eenvoudige, diervriendelijke manier terugdringen.
We noemen deze methode TNRC: Trap/Neuter/Return of Relocate/Care. Of simpel gezegd: zwerfkatten vangen, neutraliseren, terug- of herplaatsen en monitoren.


Goed voor kattenwelzijn

De TRNC-methode zorgt niet alleen voor een onmiddellijke afname van het aantal zwerfkatten. Minstens zo belangrijk: deze behandeling bevordert ook het welzijn van de katten, want:

  • Minder inteelt  omdat de poezen niet meer gedekt kunnen worden.
  • Katers die geholpen zijn vechten minder met elkaar, waardoor de kans op kattenaids wordt verminderd.
  • Als de kater geholpen is, wordt sproeien met sterke urinegeur aanzienlijk verminderd.
  • Poezen worden niet meer krols en veroorzaken ’s nachts minder geluidsoverlast.
  • Katten worden gevaccineerd en medisch behandeld, dus blijven gezonder.
  • Katten die geneutraliseerd zijn, vooral de katers, blijven dichterbij huis.

 


De zwerfkatten die behandeld zijn, worden weer op dezelfde plek uitgezet als waar ze gevangen zijn, mits er iemand is die voor hen zorgt. Er wordt een klein puntje van het oor afgehaald, ook wel een eartip genoemd, zodat het duidelijk te zien is welke er zijn geneutraliseerd.


Een mooi thuis..

Als het mogelijk is worden schuwe zwerfkittens door ons gesocialiseerd. Als zij gewend zijn aan mensen en binnenshuis leven kunnen ze als tamme huiskat een warm mandje in een fijne, huiselijke omgeving tegemoet gaan.

Tamme katten die gechipt zijn en goed geregistreerd staan worden zo snel mogelijk herenigd met hun baasje. Is er geen eigenaar bekend, dan worden de gevangen tamme katten ondergebracht in het asiel om herplaatst te worden in een thuissituatie.


.. maar ook een beter leven voor de zwerfkat

Vaak worden de zwerfkatten nadat wij hen hebben teruggeplaatst door buurtbewoners of grondeigenaren gevoerd en in de gaten gehouden.
Samen zorgen we voor goede schuilplekken. Als er vragen zijn, of er worden nieuwe zwerfkatten op die locatie waargenomen, kan er altijd contact worden opgenomen met ons. Dierenopvang Westland blijft ten alle tijden het aanspreekpunt voor de katten!


‘Tuinkatten’

Bij veel kassen en in het buitengebied in het Westland verblijven populaties katten. Meestal worden zij door de tuinder of het personeel gevoerd, en dat is natuurlijk prima. Het probleem is, dat zij vaak niet geneutraliseerd zijn. Daardoor planten de katten zich voort en verplaatsen zij zich vaak naar andere plekken, waar zij eigenlijk niet welkom zijn.


DOCW wil tuinders (en andere grondbezitters) bewust maken van het belang van neutraliseren van hun katten en hen daarbij helpen.

Zijn er (nieuwe) katten nodig voor het vangen van muizen en ander ongedierte op hun terrein, dan is een belletje naar ons voldoende. Wij kunnen meestal geneutraliseerde, gevaccineerde en gechipte katten leveren die op zoek zijn naar een fijn buitenplekje. Een win-win-situatie voor mens en dier dus!


Gun zwerfkatten of -kittens een beter leven. Help mee!
Lopen er bij jou één of meerdere verwilderde katten rond, meld deze dan bij ons! Wij zorgen er voor dat de kat kosteloos behandeld wordt en zoeken na een snelcursus ‘hoe word je een huiskat’ een fijn thuis voor voormalige zwerfkittens. Help je mee?


Gastgezinnen..

Voor de kittens die we tijdens onze TNRC-acties vangen zijn we regelmatig  op zoek naar gastgezinnen om ze te socialiseren. Dat is soms best een uitdaging, maar het geeft ook veel voldoening om te zien hoe een kat opbloeit bij de juiste aandacht.

Ben je kattenliefhebber, zijn je eigen dieren goed geënt en heb je een kamertje over en wil jij de uitdaging wel aangaan? Bel of mail ons!


Sinds 1 januari 2023 is het verboden om zonder speciale opleiding muizengif te gebruiken. Heb je een tuinbouwbedrijf of ander terrein en wil je op een natuurlijke manier muizen en ander ongedierte verjagen? Meestal hebben wij gezonde, enthousiaste buitenkatten die een goed plekje zoeken!


Zie je wilde katten, wil je kittens helpen socialiseren of heb je behoefte aan een muizenjager? Neem contact met ons op via 06 - 28 05 67 10 of stuur een mail naar info@docwestland.nl